Thursday, 24 April 2014

Bendera Negeri Pahang

Bendera Negeri Pahang 
Warna bendera negeri Pahang pada asalnya berwarna hitam. Pada masa dahulu masyarakat mengandaikan bahawa warna hitam sebagai warna rakyat. Hakikat sebenarnya hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di Negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. Setelah memakai gelaran sultan (Bendahara Wan Ahmad kepada Sultan Ahmad Al- Mu’adzam Shah), baginda telah meletakkan warna putih pada bendera negeri Pahang.

Tambahan warna putih di atas hitam membawa makna bahawa Negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan, undang-undang, adat istiadat, adat resam, tatasusila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada raja sebagai sebuah negeri yang beraja dan berdaulat.


Bendera Negeri Pahang Pertama
Bendera Negeri Pahang Kedua
Bendera Negeri Pahang Sekarang


THE PAHANG STATE FLAG 
The original colour of the Pahang State flag was black, because there was a supposition that black was the colour of the rakyat. In fact, black was the official colour of the Bendahara. When he became the Sultan, His Royal Highness Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah added a strip of white colour on top of the black signifying that Pahang was now sovereign. This also added meaning to the fact that Pahang was its own sovereign state with its own code of conduct, code of honour, ceremonial customs, and explicit Royal powers.

No comments:

Post a Comment