Thursday, 8 May 2014

Masakan Tradisional Pahang

Masakan Istana
Istana sebagai pusat sastera dan budaya Melayu semenjak zaman silam juga mempunyai citra masakannya yang tersendiri. Meskipun istana mempunyai tukang masak yang khusus, tetapi ada bukti yang menunjukkan bahawa terdapat beberapa masakan istana berasal daripada kreativiti turun-temurun masyarakat kampung. Resepi itu kemudiannya dibawa masuk ke istana dengan membuat beberapa perubahan serta pengubahsuaian mengikut citra dan citarasa Diraja. Ada juga masakan istana yang dibawa dari luar contohnya ‘Puding Raja’, yang dikatakan dibawa masuk dari Singapura. Pengaruh masakan Inggeris / barat hasil dari proses pendidikan dan hubungan diplomatik.juga boleh dilihat dalam masakan istana. Contohnya masakan ‘Ayam Ros’ yang menjadi kegemaran Almarhum Sultan Abu Bakar. Masakan ini lebih ‘elaborate’ dengan penggunaan bahan yang lebih pelbagai. Masakan istana juga tidak selalunya menjadi hidangan santapan harian. Ia biasanya dijadikan hidangan istimewa untuk majlis-majlis keraian atau untuk tujuan membesarkan tetamu Diraja / istana.

Jenis masakan Istana, klik disini..


Masakan Melayu  
Masakan jati Pahang sebenarnya sukar dicerakinkan secara sahih kerana negeri ini sebagaimana negeri-negeri lain, turut menerima pengaruh luar seawal abad pertama sebelum Masihi lagi. Pengaruh China, Arab, Parsi dan India telah meresap ke dalam masyarakat Melayu dan berbaur dengan pengaruh etnik rumpun Melayu yang lain. Malah, kedatangan bangsa-bangsa barat kemudiannya turut mewarnai corak dan citra masakan Melayu Pahang. Pembukaan rancangan tanah di negeri Pahang menyebabkan berlakunya penghijrahan orang-orang Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Johor, Perak, Kelantan dan Terengganu secara besar-besaran bermula pada pertengahan kedua tahun lima puluh. Keadaan ini turut mendatangkan kesan yang sama kepada masakan Melayu Pahang.

Masakan Masyarakat Orang Asli
Secara umumnya, hampir semua masakan masyarakat Orang Asli tidak kira dari suku mana sekalipun berasaskan kepada bahan-bahan yang mudah diperolehi daripada kawasan persekitarannya. Bagi masyarakat Orang Asli yang tinggal di kawasan pedalaman, bahan-bahan makanan yang mereka perolehi terdiri daripada hasil buruan, buah-buah hutan, pucuk-pucuk kayu dan sebagainya. Bagi masyarakat Orang Asli yang tinggal berhampiran sungai pula, mereka mudah mendapat bahan-bahan makanan seperti ikan, siput, labi-labi dan udang. Keadaan ini akan mempengaruhi resepi dan gaya masakan sesebuah suku kaum itu. Misalnya, suku kaum Bateq yang tinggal di kawasan pedalaman mendapat sumber makanan dari bahan mentah seperti sayur-sayuran, umbut-umbut, buah-buahan dan paku pakis. Sumber utama karbohidrat mereka pula ialah dari tumbuhan jenis ubi seperti ubi godong yang boleh diperolehi sepanjang tahun.

Namun, sesuai dengan peredaran zaman resepi Orang Asli mula menerima pengaruh daripada masakan orang Melayu yang tinggal di kampung-kampung berhampiran. Walaupun begitu, mereka tetap mempertahankan keaslian dan identiti masakan tradisi mereka, cuma terdapat sedikit perubahan dengan penambahan penggunaan bahan-bahan seperti asam, gula dan santan kelapa.

Dalam proses penyediaan makanan pula, kaedah memasak yang digunakan oleh Orang Asli adalah amat ‘simple’ seperti bakar, panggang, rebus atau salai. Peralatan memasak yang digunakan oleh Orang Asli pada masa kini masih lagi melibatkan penggunaan buluh, periuk tanah liat dan dapur kayu. Ini jelas menunjukkan bahawa walaupun negara telah mencapai kemajuan, namun masyarakat Orang Asli masih lagi berupaya mempertahankan  adat, budaya dan warisan mereka.

No comments:

Post a Comment